UitzoomenUitzoomen

Locaties

Op deze vijf plekken in Brabant vind je nog steeds de sporen van Vincents unieke leven en werk. Bezoek deze locaties waar Vincent geboren werd, zijn eerste tekenlessen kreeg, zijn kunstenaarscarrière begon, zijn eerste meesterwerk maakte of zijn originele schilderijen te zien zijn. 

Download de nieuwe corporate brochure

VGB Corporate brochure

Bekijk filmpje: alle locaties in beeld

Vincent van GoghHuis

Stad: ZundertToon op de kaart »

In Zundert wordt Vincent van Gogh geboren en brengt er zijn kinderjaren door. In het Vincent van GoghHuis wordt de herinnering aan zijn jeugd in leven gehouden.

Dit Zunderts initiatief realiseert één van Vincents dromen: een podium voor de kunst van de toekomst! Bekijk het werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd.

Meer informatieVan Gogh Kerk

Stad: Etten-LeurToon op de kaart »

Na zijn besluit om kunstenaar te worden, keerde Vincent van Gogh terug naar het ouderlijk huis in Etten. Hier liet hij zich voor het eerst inschrijven als kunstschilder. Hier had hij zijn eerste ateliertje. Hier vond hij zijn eerste liefde (Kee Vos) en zijn eerste modellen. Hier liet hij zich inspireren door het Brabantse landschap.

In de Van Gogh Kerk zie en hoor je hoe Van Gogh de basis legde voor zijn latere meesterwerken. In de kerk verbeelden kleurrijke ramen en informatie panelen de thema's die voor Van Gogh belangrijk waren. Naast een tijdlijn staan in de kerk vitrine met relevante voorwerpen en documenten. Ook is er een animatiefilm te zien en kun je middels een oculus Vincent van Gogh ontmoeten in de oude pastorie. In de kerk bevinden zich tevens de oorspronkelijke preekstoel van Vincents vader (Theodorus) en het Jacobus Zeemans orgel.
In de "petit cinema" is de bijna dertig minuten durende film 'Vincent van Gogh, een zaaier in Etten' te zien (voor groepen tot 8 personen).
Buiten bevinden zich een standbeeld, een oude begraafplaats waar tijdgenoten van Vincent begraven liggen en een grote wand met tientallen werken die Van Gogh maakte in zijn Ettense periode (1881) en een groot zelfportret.

Volg ook de wandel- of fietsroute langs de plekken die voor Vincent van belang waren.

Meer informatieHet Noordbrabants Museum

Stad: 's-HertogenboschToon op de kaart »

Het Noordbrabants Museum is hét museum voor de hoogtepunten van de Brabantse kunst en geschiedenis. Dit museum is de enige locatie in Brabant om ook daadwerkelijk originele schilderijen van Van Gogh te kunnen bekijken. In de volledige nieuw ingerichte Brabantzaal zie je o.a. de boerinnen uit De Aardappeleters, de pastorie van zijn vader en het onbedorven Brabantse landschap waar Van Gogh altijd heimwee naar heeft gehouden.

Meer informatie