Actueel

Van Gogh wandeling in Zundert

Categorie: Algemeen   donderdag 8 september 2016 08:28

Zundert, 7 september 2016 – Het Vincent van GoghHuis presenteert een nieuwe wandelroute over Van Gogh in Zundert. In een handzaam boekje wordt een route beschreven door het dorp waar Vincent zijn kinderjaren doorbracht en waar hij later met weemoed aan terug dacht. De wandeling is een mooie aanvulling op de vaste presentatie in het Van GoghHuis: Vincent van Gogh – De wortels van een meester. Vanaf 7 september 2016 is de route verkrijgbaar in de museumwinkel.

De wandeling start voor het Van GoghHuis bij een audiozuil die recent door Regio West-Brabant is geplaatst. Hij vervolgt door de tuin met de waterbron van het oorspronkelijke geboortehuis, langs de kosterswoning en de protestantse kerk met de begraafplaats waar Vincents doodgeboren broertje ligt, het Van Gogh monument van Zadkine en de Markt. De wandeling voert verder door de ‘Tuintjes’, zandpaden tussen beukenhagen, langs de akkers naar de beek waar Vincent als kind vaak speelde. Het boerenleven en de natuur rondom Zundert zijn een blijvende inspiratiebron voor hem geweest. In zijn latere werk is dat duidelijk terug te zien.

De kinderjaren vormden een gelukkige periode voor Vincent.Tijdens mijn ziekte heb ik elke kamer van het huis in Zundert weer gezien, elk paadje, elke plant in de tuin, de directe omgeving, de velden, de buren, het kerkhof, de kerk, onze moestuin erachter, tot het eksternest in een hoge acacia op het kerkhof aan toe’.

Door de wandeling kunnen bezoekers aan Zundert de betekenis van het geboortedorp voor Van Gogh nog intenser beleven.

Het boekje werd samengesteld door Mieke van Meer, vormgegeven door Thomas Dahm en met steun van Landstad De Baronie en Van Gogh Brabant gedrukt bij Drukkerij W. Vorsselmans. Het bevat tal van foto’s die een prachtig beeld geven van Zundert in de tijd van Van Gogh.

Het Van GoghHuis en Van Gogh Brabant investeren in de beleefbaarheid en toegankelijkheid van het erfgoed van Van Gogh. Op deze wijze willen de instellingen zorgdragen voor meer bekendheid en meer draagvlak voor het Brabant waar ‘s werelds meest geliefde kunstenaar zo van hield.

Meer informatie over het Vincent Van GoghHuis in Zundert